A magyar kormány 2013 őszén, a magyar holokauszt 70. évfordulójára készülve jelentette be, hogy egy új holokauszt emlékhely felállítását tervezi a Magyarországról történő utolsó deportálások egyik helyszínén, a Józsefvárosi Pályaudvaron. Két évvel később elkészült az F. Kovács Attila által tervezett épületegyüttes, amelyet Sorsok Házának neveztek el.

Az itt megnyíló állandó kiállítás koncepciójának kidolgozásába – egy kormányhatározat nyomán – 2019-ben bekapcsolódott az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség. A múzeum fejlesztésére és majdani működtetésére az EMIH létrehozta a Magyar Holokauszt Kutatási és Oktatási Központot (MHKOK), melynek megbízásából – az „Élet fája – Éc Hájim” című új kiállítási koncepció részeként – Surányi András filmrendező, egyetemi tanár és stábja megkezdte a túlélők felkutatását, hogy személyes interjúkat készíthessenek velük. Eddig csaknem 150, egyenként mintegy 60 perces életút-interjú készült holokauszttúlélőkkel és megmentőikkel. A megszólaltatott szemtanúk megrendítő erejű emlékezései, katartikus élményt jelenthetnek a jövő nemzedékek számára is. Az emlékek felidézői ennek tudatában fogadták bizalmukba az alkotókat; köszönettel és hálával tartozunk nekik. Az interjúk a kutatók és az érdeklődők számára felbecsülhetetlen jelentőségű Archívum és Kutató Műhely alapját képezik, ugyanakkor fontos szerepük lesz a tervezett “Éc Hájim” kiállításon is.

A gettó felszabadulásának 77. évfordulója alkalmából, 2022. január 17-én 18 órától kezdődően óránként egy-egy újabb videót mutatunk be, így összesen 77 személyes interjú rövid, néhány perces változatát tekinthetik meg a www.emlekezes77.hu honlapra ellátogatók.

Magyar Holokauszt Kutatási és Oktatási Központ Archívum

Munkatársak:
Aggod Judit, Halmai Károly, Surányi Noémi

Készítették:
Erős Iván, Jancsó Nyika, Rosta Gábor, Surányi Ádám, Tanya Aizikovich

Vágó:
Kiss Richárd

Az interjút készítette:
Surányi András

Szakmai vezetők:
Köves Slomó, Ariel Efron